Renovering: Liv i den gamle skole

Af: Hanne D. Frette, fyens.dk

24 April 2011

Line Skovlod og Peder Schmidt Karstensen købte for to år siden den gamle, nedlagte skole i Årslev og er snart færdige med renoveringen både ude og inde

Overalt, hvor Line Skovlod og Peder ­Schmidt Karstensen færdes i Årslev, møder de gamle elever, der har gået i deres bolig. Parret købte nemlig den nedlagte skole i Årslev for to år siden og har gennemrenoveret den gamle rødstensbygning og haven, der ligger centralt i den gamle del af byen.Haven valgte parret at tage med i det i forvejen omfattende renoveringsprojekt, efter at den var blevet kørt op af tunge maskiner i forbindelse med, at alt blev revet ud af skolen, der har været nedlagt i mange år. Det bar haven også præg af, da den var en mindre, men meget frodig urskov.

Renovering: Liv i den gamle skole

- Vi kunne simpelthen ikke holde ud at se på alt det rod og mudder, som vi også slæbte med ind i huset, husker Line Skovlod.Hun er uddannet keramiker fra Designskolen Kolding i 2006.

Selvstændig keramiker

Hun besluttede allerede, da hun gik på designskolen, at hun ville være selvstændig. Og det har hun været siden da og er kendt for sine skåle og fyrfadsstager, der er lavet af ringe af ler, der er sat sammen ved den rette temperatur og konsistens og derefter glaseret.

Renovering: Liv i den gamle skole

Og med erhvervelsen af en hel skole på sammenlagt 240 kvadratmeter er der masser af plads til et værksted. Her fremstiller hun alle de ting, hun sælger, lige fra ringe med en enkelt stjerne til skåle i vilde forårsfarver såsom skrigorange, solskinsgul og shocking pink.Både Line Skovlod og hendes mand, Peder Schmidt Karstensen, har en fælles farve- og kunstglæde, der ses overalt i det nyrenoverede hjem. Han er nemlig malermester med egen forretning i Næsby, og sammen har de fundet frem til de utraditionelle farver i boligen som for eksempel den gennemgående farve i stuen, der hedder ”Bøhmisk Grøn”. Dog er den gjort en tone lysere.

Renovering: Liv i den gamle skole

- Vi prøvede først med hvide vægge, men vi blev blændet, når vi sad i stuen, fordi lyset vælter ind ad de store vinduer fra alle sider. Da den grønne farve kom på væggene, var det, som om den havde været der altid, siger Line Skovlod.Og så står den godt til Peder Schmidt Karstensens arvestykker - ikke mindst den smukke, gamle chaiselong - samt lampen med de tre skærme, som Line Skovlods far selv har fremstillet.

Barndomsminder

Parret boede ellers i en fin lejlighed i Odenses Skibhuskvarter, men valgte at flytte tilbage til rødderne, da lysten til mere plads meldte sig. Begge er født og opvokset i området. Og så er det ganske praktisk, at sønnen Sverre på snart et år har begge sæt bedsteforældre tæt på sig.

Renovering: Liv i den gamle skole

- Vi ses rigtig tit, uden at man samtidig har fornemmelsen af at løbe hinanden på dørene hele tiden, fortæller Line Skovlod.De har sat to år af til renoveringsprojektet, der har talt nye vinduer, nyt tag, nyt gulv, nyt kloaksystem og nye elinstallationer. Og de er ved at være gået. Om få uger tager de hele førstesalen i brug med spritnyt badeværelse, børneværelse og kæmpestort opholdsrum.

Renovering: Liv i den gamle skole

- Det er næsten helt ufatteligt med al den plads, mener Line Skovlod, der dog er sikker på, at hun nok skal vænne sig til den.

 

 

 

Bolig Plus

Nov. 2010

 

Jyllands Posten - Living

Okt. 2010

Bolig Magasinet

Okt. 2010

Alt for damerne

 Billeder af cylinder i uge 40- 2009

 Billede af cylinder i uge 42- 2009

 

 

 

Link til TV2 Fyn

Udsendelse fra TV2 Fyn. Sendt d. 01-12-2006.

Udsendelsen vare ca. 30 min. Hvoraf de de 23 min er med Line Skovlod. 

 

 

BoGodt 01.04.2007

Fynens Stifstidende

 

BoGodt 01.04.2007

Cand. Ler

Morfars gamle kasket, der er kommet til ære og nyvundet værdighed og fører sig standsmæssigt frem på det specialdesignede glas, som Line Skovlod fik af sine forældre, da hun blev uddannet designer fra Desingskolen i Kolding i sommer. Fotos: Steen Heiberg

 Foto: Steen Heiberg

Af Charlotte Pedersen

Morfars kasket, farfars lampe, mormors mellemlægs-servietter - familien sætter sit præg på 27-årige Line Skovlod - i hendes hjem såvel som i hendes design

Cand. Ler.

Titlen står printet med pyntelige guldbogstaver på et højt glas, der bærer morfars gamle kasket. Den har i højtidens stund fået et lag bronze, og således pyntet knejser både hovedbeklædning og glas i stuevinduet ud mod haven.

Cand. Ler - det er Line Skovlod - og frit oversat betyder Cand. Ler - keramiker.

Det er Skovlods stuevindue, og det er hendes familie, som syntes, hun skulle have en hue, da hun i sommer tog afgangseksamen fra Designskolen i Kolding.

- Kasketten fik jeg , fordi jeg aldrig har fået en studenterhue, men jeg kunne da ikke ønske mig noget bedre end morfars kasket. Jeg er mest til ting, der har en historie, siger hun, der meget passende har hjemme i en lejlighed med sjæl.

Lejemålet er på cirka 100 kvadratmeter, og såvel beliggenheden som størrelsen ligner et fund for den 27-årige keramiker.

Her er to stuer, soveværelse, kontor, køkken, badeværelse, en sjat kælder og tilmed en solrig have.
Line Skovlod flyttede ind for halvandet år siden, men i modsætning til mange andre unge gav parret sig ikke til at ændre en hulens bunke på boligens og tingenes tilstand.

Farfars lampe

Den minimalistiske, kølige stil kommer ikke over dørtrinnet. Det gør til gengæld den stille varme, humoren, møbler og interiør, der fortæller, hvor de kommer fra, og hvem de har tilhørt.

I stuen gælder det f.eks. farfars kulørte med tre skærme eller de små, gamle æsker, der snildt kan have rummet alt fra sytøj til småkager. I gangen har hattehylden fået lov at hænge, og på kommoden troner et absolut ældre kasseapparat.

- Sådan ét har jeg altid ønsket mig. Og det var gave til mig, da jeg fik min eksamen. Jeg er kolossalt glad for det, smiler Line Skovlod og demonstrerer, at apparatet stadig er dueligt og rummer både kroner og ører.

- Det skal der da være. Ellers er det ikke rigtigt. Jeg synes, tingene skal være gennemført, lyder det fra keramikeren, hvis livsindstilling smitter af på det design, hun knokler for at gøre til sin levevej.

Bilkas hylder

Mange unge designere skynder sig at smutte til enten Århus eller København, men Line Skovlod er smuttet til ... Årslev.

Det klinger ikke just af trendy storby, men det er ikke desto mindre her, hun har slået sig ned i et stort værksted - midt i industrikvarteret.

Et par gange om ugen står hun op før hønsene og har en tjans med at fylde nye varer på hylderne i Bilka, og dernæst går det som alle andre dage af sted på cykel til Årslev.

Dagens rytme

Her - i gevaldigt lyse lokaler fyldt med ler, glasur og varer - emmer det af orden. Og stilhed. De mange paller giver af indlysende årsager ikke mange lyde fra sig, og når der ikke er kunder, er Line Skovlod kun sig selv.

Hun er med egne ord god til at være alene. Nyder at have dagen for sig selv og lave det, temperamentet nu engang byder.

- Har jeg en dårlig dag, skal jeg ikke sætte mig til at dreje,. Trænger jeg til at slå hjernen fra, kan jeg støbe lidt, og er jeg i det kreative hjørne, så former jeg skåle.

- Og så er det befriende, at jeg kan lægge mit yndlingsværktøj ét sted, og så ligger det der stadig, når jeg skal bruge det næste gang. På skolen skulle man bare vende sig om én gang, så var det væk. Det var godt nok irriterende, smiler Skovlod, der understreger, at hun hverken skal til København eller Århus.

Hun bliver i det fynske - Cand. Ler kan selv.

 

Fyens Stifstidende

Faaborg-midtfyn 30.10.2007

Lokal keramik på biblioteket

Line Skovlod, Årslev, udstiller keramik på biblioteket i november.

Af Ulla Nielsen

ÅRSLEV: Den lokale keramiker, Line Skovlod, Årslev, er månedens kunstner i november på Årslev Bibliotek, der også viser malerier af Bodil Bjerregaard, Aabenraa, i denne måned.

Line Skovlod er uddannet master i keramisk design fra Designskolen Kolding i 2006 og har eget keramisk værksted "Skovlod Design" i Årslev. Hun laver både steldele, unika, smykker, udsmykning og firmagaver.

Serieproduktionerne har skandinaviske, enkle former, farver og linjer, så man kan blande tingene med sine øvrige steldele.

Line Skovlod lægger vægt på, at hendes keramik kan have flere funktioner.

Således kan de store cylindere bruges som krukker eller siddemøbler, når man lægger låg på.

Midtfyens Posten 20.11.2007

Line brænder for keramikken

Et kaffe/tekrus med gummibelægning på ydersiden og gummistrop er et af Line Skovlods nyeste påfund.

Line Skovlod sætter porcelæn i ørerne og gummistrop i kaffekruset

ÅRSLEV: Det er et år siden, keramiker Line Skovlod åbnede sin værkstedsbutik, Skovlod Design, på Industrivej i Årslev, og det går støt og roligt fremad med omsætningen af produktionen.

Line er uddannet master i keramisk design fra Designskolen i Kolding sidste sommer, og i november åbnede hun værkstedet i Årslev.

- Jeg har leget med ler, siden jeg var barn. Jeg havde en fantastisk formningslærer, der gav os lov til at eksperimentere med drejeskiven, og jeg valgte altså at gøre min store hobby til min levevej, selv om det at være selvstændig kunsthåndværker er en lang og sej kamp for at blive et kendt - og anerkendt navn, siger Line.

Hun har da også et par småjobs ved siden af keramikken. Men det er den, hun brænder for, og hun håber og tror på, at hun om to-tre år har slået sig navn fast.

Et er af være kreativ kunsthåndværker. Noget helt andet er at være sin egen sælger, men også den del af iværksætteriet har Line godt styr på.

- Min far er selvstændig, og min onkel er også sælger, så det ligger i generne. På skolen lærte vi også lidt om virksomhedsdrift, økonomi og salg, og jeg synes faktisk det er spændende, fortsætter Line, der stille og roligt er i gang med at opbygge et forhandlernet i kvalitetsforretninger på Fyn, ligesom hun har haft succes med at udstille på messer.

- For en måned siden åbnede jeg også netbutik, og det går indtil videre fint, fortsætter Line, der selvfølgelig også sælger sin keramik fra værkstedsbutikken i Årslev. hvor der er åbent hver lørdag i vintermånederne og torsdag, fredag og lørdag i sommermånederne - og ellers når hun er på værkstedet.

Julestue

I den kommende weekend er der åbent både lørdag og søndag kl. 10-14, og der er varm gløgg i de hankeløse termokrus, med Lines karakteristiske, lidt asymmetriske facon.

- Jeg har valgt en nordisk stil med meget enkle former og lyse pastelfarver, men ved at gøre tingene lidt skæve, asymmetriske og ovale, skubber jeg alligevel til de gængse keramiske former, og netop den lille, overraskende detalje er faldet i smag hos kunderne, fortsætter Line, der ikke har nogen problemer med både at lave seriefremstillede, formstøbte stelting og unikating som sine cylindere og skåle samt smykker og andre ting i småtingsafdelingen.

- Der skal være noget for enhver pengepung i min butik, og jeg føler mig bestemt ikke for "fin" til at lave serievarer. Jeg vil bare gerne ha', at folk kan lide min stil, siger den unge keramiker, der kalder sig selv en enspænder og ikke synes, det job, hun har valgt, er ensomt.

- Jeg elsker at arbejde på værkstedet, og jeg har et godt netværk af studiekammerater. Vi bruger hinanden meget.

Skovlod Design v/ Line Skovlod, Bystævnet 2, 5792 Årslev, Tlf.: 29825260,  lineskovlod@gmail.com